PONEDJELJAK

Draga djeco i roditelji!

Sve Vas lijepo pozdravljam na početku novog tjedna našeg virtualnog vrtića 😊.
Nadamo se, a vjerujemo i Vi da će ovo još kratko potrajati i da nas ništa novo neće omesti da napokon naše druženje nastavimo u prostoru vrtića, barem sa nekima od vas jer se zbog mjera predostrožnosti nažalost neće moći nastaviti sa uobičajenim radom.

Prošli tjedan sta sa tetom Petrom obilježili Međunarodni dan obitelji. Kaže se da je DOM tamo gdje je srce i zapravo pravi dom i njegovu toplinu čine obitelj i zajedništvo.
Ali ovih dana kada smo svi ” zaglavili” kod kuće prilika je da razmislite o tome što čini vaš dom, odnosno kako on izgleda izvana i iznutra. Kuća je naše toplo utočište koje nas štiti od opasnosti vanjskoga svijeta, u njemu provodimo puno vremena i stvaramo najljepše uspomene sa svojom obitelji.

Predlažem da fotografirate svoj dom izvana ili neku posebno dragu prostoriju u kući, npr. svoju sobu i da nam nacrtate svoju kuću. Većina naših kuća građena je od bračkog kamena pa pokušajte istaknuti taj karakterističan način gradnje dok budete crtali svoju kuću.🏘🏠🏡 Veselimo se vašim fotografijama i crtežima!

Odgojiteljica Darija Trutanić

Prije nego krenemo sa ostalim aktivnostima imam za vas jedan lijepi prijedlog!😊
Naime, svi sigurno znate da je naš prijatelj Duje nedavno dobio SEKU čime se njegova sretna obitelj proširila za još jednog člana. Ovo je poseban događaj pa iskoristimo priliku i čestitajmo Duji i njegovoj obitelji i putem našeg virtualnog vrtića…

Predlažem da nešto lijepo nacrtate a Vi roditelji pomognite djetetu napisati prigodnu čestitku…🤱

Evo nekoliko primjera za izradu KUĆICE a vi slobodno budite maštoviti i napravite kućicu po svojoj ideji…

Materijal:

– Kućica od škartoca: škartoc, pamuk ili novinski papir ( za punjenje), ukrasne vrpce,tkanina, deblji crveni papir ( za krov) ili bijeli na kojem ce dijete naslikati crijepove

– Kućica od kartona: kartonska kutija, tempera, kolaž, tkanina, vrpce….

– Kućicu možete napraviti i od ambalažnih kutija raznih veličina, kutije za cipele, kutijica od čaja…..

Za izradu kućice od kartona potrebno je dosta vremena i truda, dijete će je oslikati po želji a kasnije mu može poslužiti u raznim obiteljskim igrama…

Ako nemate vremena za izradu kućice neka je dijete napravi od kolaža na nekoj podlozi ili sl.

Većina vas kod kuće već ima brata, seku ili više njih pa predlažem da pošaljete ZAJEDNIČKU FOTOGRAFIJU.
Složit cete se da je to poseban odnos, ponekad se ne slažete, znate se i posvađati ali ta je ljubav toliko posebna i jaka da nema što ne bi napravili za svoga brata ili sestru.🧒👧👫👬👭. Uz fotografiju vi roditelji zapišite odgovore na pitanja…

1. Kako se zove tvoj brat/ sestra i koliko ima godina?
2. Po čemu je tvoj brat/ sestra poseban?
3. Kako provodite vrijeme zajedno?

Evo i nekoliko tematskih radnih listica predviđenih za različite uzraste pa odaberite…

Zanimljivo! Pokušajte ovo napraviti sa svojim djetetom pa nam pošaljite rezultate!😉

I za kraj predlažem čitanje ili slušanje dobro poznate bajke braće Grimm – IVICA I MARICA, o djeci koja su izgubila put do svoga doma.

Čitanjem i prelistavanjem slikovnica od najranije dobi izgrađuje se poseban odnos bliskosti i povezanosti između roditelja i djeteta. Zajedno s razumijevanjem čitanja dolazi i snažnija samodisciplina, dulja pažnja, bolje pamćenje, a sve te sposobnosti koristit će djetetu kad krene u školu.
Dok djeci čitate postavljajte im pitanja kako bi bili sigurni da aktivno slušaju, a mogu i nešto nacrtati ako žele…

Ivica i Marica